jueves, 23 de octubre de 2014

Conseller Santamaria… ¿Quins idiomes s´ensenyen en les escoles valencianes?


L´idea de Santamaria de crear una Llei que blinde les Senyes d´Identitat Valencienes, m´enrecorda (no puc evitar-ho) a la creacio en Venezuela del “Ministerio de la Suprema Felicidad”. Efectivament, Nicolas Maduro i els chavistes crearen en 2013 un Ministeri per a garantizar “La Suprema Felicidad Social del Pueblo” No es broma, es de veres, en Venezuela existix el “Ministerio de la Suprema Felicidad”.

¿Per que dic aixo? No es que yo estiga en contra de la llengua valenciana ni de la felicitat suprema del poble. Al contrari. Pero home… bromes i brindis al sol, a estes altures de la vida,… les justes,… que el PP porta 19 anys en el Govern de la Generalitat Valenciana, i ya sabem que son i que no son.

EL PROBLEMA ESTÀ EN LES ESCOLES,… NI AVLl NI LLEIS RIDICULES.

Ficar un pegat, no resoldrà mai un problema. I el proyecte llei de Santamaria es un pegat, no una solucio. L´orige de tots els mals està en les escoles. L´actual sistema educatiu valencià, ensenya tres llengües castellà, angles -en professors no natius…-, i un hibrit artificial catala-valencià inventat en laboratori, en ortografia catalana.

¿Que preten Santamaria? ¿Fer una llei de senyes d´identitat que diga que el valencià es diu valencià (de cara a la galería) pero que en les escoles es continue ensenyant catala? ¿I aixo per a que servix? Vinga, per favor…que no som chiquets de breçol.

Derogar la AVLl, o en tot cas, deixar sense presupost eixa Academia, tampoc es cap solucio. Derogant la AVLl, tornem a com estaven en juny 2001. Per tant, derogar la AVLl, si be es necessari, no servix per a molt tampoc.

SOLUCIONS REALS

Si be la llei de senyes d´identitat no fa mal,… algunes de solucions reals series estes:

1.       Homologacio de tituls de valencià en Normes d´El Puig Actualment, moltes persones parlen i escriuen valencià correctament, en Normes d´El Puig, inclus tenen certificats Elemental, Mig o Superior de valencià autentic. Estos cursos estaven homologats per Conselleria d´Educacio fins a 1983, en época d´Ampar Cabbanes. ¿Per que estos certificats de valencià en Normes d´El Puig no son oficials? L´homologacio dels tituls de valencià en Normes d´El Puig es  fonamental, i haurien de ser valits per a opositar a funcionari de l´administracio valenciana, per eixemple.

2.       Reciclage de professors de valencià En 1983, Ciprià Ciscar reciclà als mestres de valencià tot un estiu, pagant sou extra als professors que deprenien les normes catalanes, i s´adaptaven al sistema d´ensenyança en valencià-catala. 31 anys, encara estem a temps de revertir la situacio

3.       Deixar de subvencionar academies i institucions culturals des del poder La cultura ha de ser lliure. Els governs autoritaris subvencionen en diners publics institucions culturals (si se porten be). Quan la cultura fa lo que vol el poder, deixa de ser cultura. En canvi, un model lliberal, deixa que siguen els ciutadans qui cuiden i colaboren en la cultura, desgravant (per eixemple) les aportacions privades ad estes institucions.

Considere que sempre es millor el segon model. Si el 100% de les aportacions economiques a entitats culturals valencians, compra de llibres, cursos en valencià, proyectes culturals,…foren lliures d´imposts, i es pogueren deduir de la declaracio de renta, el poble ajudaria a qui defen les tradicions, cultura i llengua valenciana, i el poder deixaria de tindre secrestades, entitats culturals centenaries, via subvencions publiques de la Generalitat.


En qualsevol cas, i en la que està caiguent: Cajamadrid, Bárcenas, pequeño Nicolás, Gürtel, Emarsa, etc… es una falta de respecte que es traga el tema de la llengua valenciana o el “que ve el tripartito” com a recurs electoral d´ultima hora. Mes decencia, mes treballar, i si no…mes dimitir.

No hay comentarios:

Publicar un comentario