miércoles, 10 de septiembre de 2014

ELECCIO DIRECTA D´ALCALDES...¿SI O NO?

El PP s´ha passat tot l´estiu demanant pactar en l´oposicio un canvi en la llei electoral municipal, per a aplicar l´eleccio directa d´alcaldes, defenent la tesis de que la persona que encapçale la llista mes votada ha de ser alcalde del seu municipi, evitant-se aixina les coalicions entre partits de l´oposicio.

Com sempre els arguments a favor i en contra son de lo mes simplistes (perque simples i poc preparats son els dirigents dels partits politics centralistes), i la proposta del PP ha segut poc o gens transparent perque no es presenta en sa totalitat en un document ben elaborat, que tots pugam llegir, mes enllà dels impactes dels titulars dels diaris i declaracions mes o menos desenrollades dels seus dirigents  en els mijos de comunicacio.

¿HAURIA DE CANVIAR-SE EL SISTEMA ELECTORAL?

Esta es una bona pregunta, que s´ha de fer ans de parlar de l´eleccio directa d´alcaldes. Perque primer de tot, hem de dir que el sistema electoral valencià es injust, desproporcionat i poc democratic.

Es poc democratic, perque no existixen les llistes obertes, no n´hi han primaries, i els partits presenten una serie de persones a les eleccions, per a que els ciutadans trien –de tots els candidats, els pijors possibles- el que siga menys roin.

Es injust, perque les llistes que no superen la barrera del 5%  no poden optar a tindre representacio, deixant fora de les institucions a minories, que en el cas valencià sumen en les eleccions autonomiques mes de 400.000 de vots ¿Es normal que es deixe fora de les institucions la veu de 400.000 persones? 

Ademes, esta barrera unicament es dona en l´autonomia valenciana. En este sentit, si en Catalunya existira la barrera del 5%, Ciutadans, el CUP, o la Solidaritat Catalana de Laporta, mai hagueren obtingut representacio parlamentaria.

I es desproporcionat perque s´aplica la Llei d´Hont, que dona mes representacio als partits mes votats, llevant representants als partits minoritaris, fent-los "mes minoritaris"

Per tant, encara que pareix que la llista mes votada, hauria de ser qui manara en cada municipi… primer s´ haurien de fer uns atres canvis, es a dir:

  1. 1.   Llevar la barrera del 5%,
  2. 2.       Canviar el sistema d´assignacio de representants, per a que no es faça per mig de la Llei d´Hont, sino per un sistema proporcional llineal i directe (¿per que no?)
  3. 3.       Fer primaries obligatories en tots els partits politics,  i eleccions en llistes obertes, per a que els votants puguen votar directament als seus representants.

 GOVERN EN MINORIA DE LA LLISTA MES VOTADA I VOTACIONS DE LLEGITIMITAT

En este context, si el sistema electoral es canvia per a fer-lo mes participatiu,…¿Per que no ha de ser la llista mes votada qui governe en un municipi? Hauria de governar en minoria, per supost, i pactar puntualment en els partits de l´oposicio la seua accio de govern. 

Tambe, es podrien fer votacions periodiques en les que participaren els ciutadans per a pendre decissions de Govern de l´Ajuntament, com es fa en uns atres paisos com Suissa i Estats Units, que es vota per casi tot. Aixina, inclus en un govern en minoría de la llista mes votada, les decissions de l´alcalde serien llegitimes.


A mi, unicament en estes condicions, no me pareix mal l´eleccio directa d´alcaldes. L´alcalde governa en minoria, l´oposicio fiscalisa, i el poble es consultat periodicament temes importants.

UN POC D´HISTORIA I CASOS PARTICULARS



En estos moments, HUI EN DIA el Partit Popular li dona l´alcaldia d´Almussafes a Compromis per a que governen els seus amics pancatalanistes, en lloc del PSOE, que es la llista mes votada en este poble. ¿El PP pensa trencar este pacte de Govern YA per a donar eixemple, i que quan parlen de tripartits no se despixorrem de risa per la seua manca de coherencia?



Igual, en els primers anys de la democracia, l´Ajuntament de Valencia fon governat per PSPV i Partit Comuniste, quan la llista mes votada fon la de UCD. Identicament, Rita Barberà fon alcalde de Valencia, quan la llista mes votada era la Clementina Rodenas.



Lizondo pogue ser alcalde de Valencia en decembre de 1990, si haguera prosperat una mocio de censura d´Unio Valenciana, i tant AP com el CDS hagueren apoyat als valencianistes.



Zaplana, mai haguera segut alcalde de Benidorm,....etc, etc....


No hay comentarios:

Publicar un comentario